Mindfulnesstraining Afdrukken E-mail

Stressreductie door Aandachttraining

In deze training – Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) - doen we tal van oefeningen die erop gericht zijn bekend en vertrouwd te raken met wat er zich in ons afspeelt. Het herkennen van gewoontepatronen in ons denken, spreken en handelen, schept ruimte om te kiezen. Het ontwikkelen van een open onbevangen aandacht naar alles wat we in onszelf en ons leven tegenkomen vormt de basis van deze achtweekse cursus.
In plaats van toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, betekent Mindfulness met een milde aandacht aanwezig zijn bij wat nu is. Zonder iets anders te willen ervaren dan wat je nu ervaart.
In een mindfulnesstraining leer je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken. Ook wanneer het leven je deze rust niet gunt, leer je zo goed mogelijk om te gaan met wat zich aandient.
Als je meer in het moment bent, gaan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens of emoties minder met je op de loop. Je ontwikkelt een grotere vrijheid om met gevoelens om te gaan zonder je er in te verliezen.

De mindfulnesstraining is geschikt voor iedereen die anders om wil leren gaan met (werk)stress en weer meer in het NU wil gaan leven. Ook is de mindfulnesstraining geschikt als je lijdt onder gezondheidsklachten, de training biedt handvatten om hierin weer meer ruimte te maken voor jezelf.

Dr. Jon Kabat-Zinn was werkzaam aan de Universiteit van Massachusetts (U.S.A) en onderzocht de invloed van stress op lichaam en geest. Hij ontwikkelde in 1979 een stressreductiecursus - Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) – die sindsdien onderwerp is geweest van veel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek heeft aangetoond dat deze cursus, Stressreductie door aandachttraining (MBSR), effectief is bij tal van lichamelijke en geestelijke klachten.

Het proces van leren bewust aandacht geven aan wat er nu is gaat niet vanzelf. Gewoontepatronen hebben de neiging niet op te willen geven. Het vraagt tijd, aandacht en energie. Ook doorzettingsvermogen, een frisse blik en mildheid. Deze cursus geeft je de mogelijkheid hierin te oefenen en te leren om met meer aandacht in het nu te zijn en daarmee invloed te hebben op je gezondheid en je welzijn. Er is een vervolgcursus voor mensen die langer in de gelegenheid willen zijn samen te oefenen en te leren. Het effect van de training hangt af van de bereidheid en de mogelijkheid van de deelnemer om dagelijks ruimte en tijd vrij te maken voor de oefeningen. Twijfel je of de mindfulnesstraining geschikt is voor je aarzel dan niet contact op te nemen. Dan kunnen we samen onderzoeken of de training iets voor je kan betekenen.

De mindfulnesstraining bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur.

Werkvormen die gebruikt worden:

- Begeleide aandachtmeditatie
- Eenvoudige lichaamsoefeningen die langzaam en met aandacht uitgevoerd worden
- Aandachtoefeningen om het bewustzijn in het dagelijkse leven te vergroten
- Achtergrondinformatie over onder andere stress, aandacht, omgaan met grenzen en communicatie.
- Observatieopdrachten
- Ervaringen uitwisselen in de groep

Je krijgt cd's en een werkboek als ondersteuning bij het thuis oefenen. Er wordt van je verwacht dat je gedurende de acht weken van de mindfulnesstraining thuis ongeveer 1 uur per dag oefent. Deze cd's en het werkboek zijn bij de kosten van de mindfulnesstraining inbegrepen.

 

 

De kosten:

Tarieven A en B:
Particulier: A €375,- B€ 495,- (incl 21%  BTW)
Tarief A: bij een bruto gezinsinkomen kleiner dan €30.000
Tarief B: bij een bruto gezinsinkomen groter dan €30.000
Zakelijk vergoeding €850,-
Bij vergoeding door de  zorgverzekeraar wordt er afhankelijk van de vergoeding een eigen bijdrage gevraagd.
Heb je burnout klachten en ben je verzekerd bij VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen of IZA Overig? Deze  verzekeraars vergoeden in het aanvullende pakket mindfulness bij burn-out klachten. De vergoeding zal rond de 350 euro per cliënt zijn. Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR/ MBCT training voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burnout klachten. Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door een mindfulnesstrainer die VMBN lid categorie 1 zijn. Ik ben aangesloten bij VMBN categorie 1.
Er kunnen veranderingen optreden bij de zorgverzekeraar, vraag bij je eigen zorgverzekering wat  de mogelijkheden voor vergoeding zijn. FBTO betaald een bijdrage voor Mindfulness.


Locatie:
Praktijk Lotus
Van Maerlantlaan 8, 1985 HL Driehuis Velsen. De praktijk is vanuit Haarlem, Amsterdam en andere plaatsen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus en trein zijn op enkele minuten loopafstand.

 

Voor de Mindfulnesstraining,Compassietraining, Meditatie en workshops  is een nieuwe website gemaakt: 


www.compassie-training.nl


Je kunt hier op doorklikken, dan kom je op de website

Mindfulness& Compassie Velsen van Titia van Rootselaar.


Je bent van harte uitgenodigd hier verder te lezen, te kijken naar video´s, een vraag te stellen, de agenda te bekijken.....

je aan te melden voor inspiratie en tips over Mindfulness en Compassie. Tot ziens op deze website!

  

 

 
Praktijk Lotus 2008